lördag 4 oktober 2008

Varför handla på börsen i stället för på fotboll

Det finns två stycken skolor i ekonomin, antingen de som tror att börskurserna speglar all information som finns marknaden och så finns det de som tror att det finns oregulariteter i börskurserna.

Om det finn oregulariteter så finns det pengar att tjäna om man kan hitta dem, annars inte.

Men vad finns det egentligen för mer information som påverkar börskurserna än börskurserna själva? Visst, varje börskurs är kopplad till ett företag. Men ärligt talat, när speglade en börskurs ett företags riktiga värde senast? Typ aldrig!

Den enda relationen beror på att folk tror att det finns en relation. "Kvartalsrapporten var bra - då köper jag aktien" tänker folk. Men det uttalandet saknar en koppling mellan kvartalsrapporten bra och köpa aktien. Sannare vore att säga "Kvartalsrapporten var bra - folk brukar köpa aktier när kvartalsrapporter går bra - när folk köper aktier går kursen upp - då köper jag aktien". Då blir händelsen kvartalsrapporten bara en trigger. Det finns alltså ingen reell koppling mellan företags framgång och dess börskurs.

Den reella koppling är enbart mellan vad man tror kommer hända med börskursen senare jämtemot var den står idag. All information om börskursen finns alltså i börskursen själv. Och om all information finns där och den ändå går som en jojo så tycker jag det lutar åt att kurserna är en stokastisk process som inte går att förutsäga mer än roulette.

Nä, tacka vet jag spel på fotboll. Där är det objektivt vilka som vunnit matchen när matchen är slut. Det händer inte att man förlorar sina pengar fastän man satsat på rätt lag. Detta till skillnad på börskurser där kursen kan gå ner fastän företaget levererar bra rapporter.

Inga kommentarer: